Wat zijn ruwbouwmaterialen?

Een huis bouw je niet 1, 2, 3. Voor het opbouwen van een huis doorloop je verschillende fasen. Je start niet met het neerzetten van muren of het plaatsen van bakstenen boven op elkaar. Voordat je een huis bouwt, heb je eerst ruwbouwmaterialen nodig. Deze materialen vormen de basis van een huis.

De basis van ruwbouwmaterialen

De ruwbouwmaterialen kan je zien als het skelet van een huis. De ruwbouwmaterialen vormen het onafgewerkte, dragende en afsluitende deel van een gebouw. Zonder ruwbouwmaterialen is het alsof je een huis op zand zet. Ruwbouwmateriaal zorgt ervoor dat jouw huis als een huis staat.

Welke ruwbouwmaterialen zijn er?

De ruwbouwmaterialen zijn de materialen die nodig zijn om de basis van je huis te leggen. Het omvat de materialen voor grondwerk en funderingen, riolering onder de woning, draagconstructie, binnenwanden en buitenwanden, dakconstructie en isolatiemateriaal.

Isolatiematerialen

Isolatiematerialen zijn nodig om geluid te weren en warmte in het huis te houden tijdens de koudste dagen in een jaar.

Isolatiedekens

Voor het isoleren van een huis zijn isolatiedekens geschikt. Isolatiedekens zijn flexibel en zorgen voor een goede akoestische isolatie. Er zijn verschillende soorten isolatiedekens. Er is glaswol en dit isolatiemateriaal is goed voor de isolatie binnenshuis (hellende daken, onder houten vloeren, in de binnenmuren). Rotswol is evenals glaswol een minerale wol. Echter is dit een ecologisch alternatief. Daarnaast heb je nog houtswol. Dit isolatiemateriaal wordt hoofdzakelijk gebruikt voor muren en daken.

Isolatieplaten

Isolatieplaten zijn één van de meest gebruikte vormen van isolatie. De platen zijn goed voor het isoleren van vloeren, kelders, gevels, daken en spouwmuren

Spuitisolatie/isolatieschuim

Spuitisolatie of isolatieschuim is een makkelijke en snelle manier van isoleren. Je vult hiermee alle gaten en kieren. Zo ontsnapt er geen lucht meer uit huis.

Ruwbouwmaterialen voor grondwerk en fundering

Voor het maken van een fundering heb je diverse ruwbouwmaterialen nodig. Denk hierbij aan:

  • klei of veen voor grondverbetering;
  • beton voor het funderen op staal met betonstroken;
  • heipalen, heistelling, houten palen, beton opzetters en wapeningsstaven om de fundering af te maken.

Ruwbouwmaterialen voor de riolering

Voor de riolering heb je leidingen nodig, een afvoer, appendages en bevestigingsmateriaal.

Ruwbouwmaterialen voor de draagconstructie

De draagconstructie omvat alle elementen die een huis dragen. Deze constructieskunnen van hout, staal, metselwerk of gewapend beton zijn. Denk hierbij aan dragende muren, balken van staal of hout, houten balklagen, vloeren van prefabbeton en kapconstructies.

Ruwbouwmaterialen voor de binnenmuren

De binnenmuren maken een huis al veel tastbaarder. Deze muren vormen een belangrijke rol in de draagconstructie van een huis. Er zijn diverse ruwbouwmaterialen voor het bouwen van binnenmuren. Denk hierbij aan keramiek, beton, celbeton, gipsblokken, kalkzandsteen, hout of baksteen.

Ruwbouwmaterialen voor de buitenwanden

Buitenmuren zijn het schild van het interieur. Er zijn in totaal 10 soorten materialen voor de buitenmuur: stucwerk, vinyl, hout (gordelroos, shakes of planken), gegoten beton, Tegel (leisteen of klei), synthetische of kunstmatige pleisterwerk, metaal (staal of aluminium), metselwerk (baksteen of steen), asfalt gordelroos, of fiber cement (planken of panelen).

Gerelateerde artikelen