Wat zijn afbouwmaterialen?

Een huis bouwen bestaat uit grofweg twee stappen: ruwbouw en afbouw. Bij ruwbouw wordt het skelet van het huis gemaakt. Bij afbouw wordt het huis afgebouwd. Het hele huis wordt dan afgewerkt, doordat de elektrotechnische installaties worden gedaan, buitenterreinen worden aangelegd, het stucwerk en schilderwerk wordt aangebracht, de vloerbedekking, keuken, badkamer en toiletten worden geplaatst evenals de bijbehorende betegeling en verlichting.

De basis van afbouwmaterialen

De afbouwmaterialen kan je zien als de bekleding van een huis. De afbouwmaterialen vormen de materialen die nodig zijn om het huis helemaal af te werken. Nadat er met een grote hoeveelheid afbouwmaterialen het huis is afgewerkt, is het huis turnkey. Dit is een bekend woord in de wereld van de bouw. Het betekent letterlijk zo iets als ‘sleutel omdraaien’. Door de afbouwmaterialen is een huis namelijk zo ver gebouwd, dat de eigenaar van het huis er direct in kan wonen.

Welke afbouwmaterialen zijn er?

Er zijn waanzinnig veel afbouwmaterialen. Voor elke ruimte in een huis zijn er wel materialen nodig.

Vloeren en muren

De ruimtes moeten afgewerkt worden met stucwerk.

Voor de muren is er bijvoorbeeld behang, verf of tegels nodig. Voor de vloeren is er vaak vloerbedekking, tegels, houten vloeren of laminaat nodig.

Kozijnen en deuren

Voor de kozijnen en de deuren is er schilderwerk nodig.

Keuken, badkamer en toiletten

Om de badkamer, keuken en toiletten af te bouwen, moeten de materialen voor deze ruimtes aanwezig zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat je voor de badkamer een bad of douche moet hebben, een gootsteen en een kraan. Voor de keuken heb je bijvoorbeeld kasten, laatjes, een koelkast of een keukenblad nodig. Voor de toiletten heb je bijvoorbeeld een toilet, een gootsteen en een kraan nodig.

Verlichting

Je hebt diverse verlichtingsmaterialen nodig om het huis van verlichting te voorzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lampenbollen, lampenkappen, spotjes of stopcontacten.

Elektronische installaties

Om warm water te krijgen, de lampen te laten branden en je eten te kunnen koken, zijn er elektronische installaties noodzakelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een boiler, een CV-ketel of een meterkast.

Gerelateerde artikelen